Noah Korevaar
Noah Korevaar Design 16 okt 2018

Eindelijk een oplossing: Apple en de beruchte bagel emoji-controverse

Apple levert al decennia hoogstaande stukjes design af. Gadgets die thuis horen in een museum, dankzij de strakke designs van Jonathan Ive. Juist daarom is het zo schrikken als de techgigant tekort schiet als het om het designen van iets simpels als een emoji gaat. Dan hebben we het natuurlijk over de beruchte bagel.

De grote bagel emoji-petitie

Volgens velen is het de grootste fout die Apple in de afgelopen jaren heeft gemaakt: de bagel emoji. Gelukkig leren Tim Cook en Co. van hun fouten. In de vierde bèta-release van iOS 12.1 zit een geheel nieuwe bagel emoji.

Het nieuwe icoontje is niet alleen uitgerust met roomkaas, maar oogt ook verser. Alsof hij door de bakker met de hand is gerold, in plaats van een fabrieksproductie die uit de vriezer wordt getrokken.

Downtown Josh Brown on Twitter

I’m organizing a march in New York City against Apple’s just-revealed bagel emoji, which comes out with the next iOS update. It looks like something you get from a cardboard box in the freezer section at Walmart. This insult will not stand.

Heb je de hele controverse rondom deze emoji gemist? En terecht. We brengen je snel op de hoogte: vorig jaar werd Google bekritiseerd vanwege zijn burger emoji. Het probleem? De ingrediënten waren in de verkeerde volgorde gestapeld.

Na een complete petitie en het excuses van de CEO van de zoekgigant werd een verbeterde versie geïntroduceerd. Dit jaar is Apple de klos, vanwege de beruchte bagel dus. Dit keer waren het niet de fans die een klopjacht begonnen, maar een slim merk: Philadelphia.

PHILADELPHIA on Twitter

We think that a #BagelEmoji without cream cheese is a #SadBagel, what do you think? #ItMustBeThePhilly

De roomkaas-fabrikant starte een petitie op Twitter, en met succes. Een knap staaltje marketing! Dit soort nep-controverse en het gehoor dat er vervolgens aan wordt gegeven, heeft echter ook een keerzijde.

Zoals Rachel Sugar van The Vox treffend schrijft in dit stuk, dwalen onze emoji steeds verder af van hun Japanse origine. Waar ze in Azië ontstonden als abstracte concepten die men zelf met hun eigen culturele voorkeuren en gebruiken kon inkleuren, zijn het nu extensies geworden van wie we zijn. Met alle gevolgen van dien.

Apple Bagel emoji

Ach, voor nu blijft het bij een komische actie. En, we moeten toegeven, een superieure emoji. Wat is het volgende kleurrijke icoontje dat volgens jou aan vervanging toe is? Check hier de zeventig nieuwe emoji die iOS 12.1 naar jouw toestel brengt.

Reageer op artikel:
Eindelijk een oplossing: Apple en de beruchte bagel emoji-controverse
Sluiten