Tessa Ham
Tessa Ham Design 28 sep 2018

3D geprinte schedel redt hond met hersentumor

Het leven een 9-jarige teckel met een ongewoon grote hersentumor is gered dankzij een 3D-printer. Haar arts printte een titanium plaat die een deel van haar schedel vervangt. Deze operatie kan nog veel meer levens gaan redden, inclusief die van mensen.

De tumor van teckel Patches was zo zwaar dat ze haar hoofd moest laten hangen. Het gezwel moest verwijderd worden, maar dat betekende ook dat een deel van haar schedel weggehaald moest worden. Haar dokter Michelle Oblak besloot iets te doen wat nog geen enkele Amerikaanse dierenarts had gedaan. Ze printte een stuk schedel met een 3D-printer.

Stukje schedel door 3D-printer

Samen met een ingenieur creëerde ze een 3D-model van het hoofd en de tumor. Zo wist ze niet alleen de exacte maten van de titanium plaat, maar kon ze ook de moeilijke operatie oefenen. Zonder de operatiekamer in te stappen, kon ze kijken wat er zou achterblijven als ze de tumor verwijderde. “De eerste keer dat ik die operatie uitvoerde was niet op Patches zelf, maar op het 3D-model”, vertelt ze.

How 3-D printed skull plates are revolutionizing surgery

This video is part of the University of Guelph New Service’s 30 Second Lecture series, which offers a snapshot of researchers summing up their latest work. Dr. Michelle Oblak explains how she developed a 3-D printed skull plate that can help her plan and perform surgeries on dogs with cancerous skull tumours.

Toen dokter Oblak en dierenchirurg Galina Hayes eenmaal echt gingen opereren, wisten ze precies hoe ze de tumor van Patches konden verwijderen. “Anderhalf uur na de operatie was Patches al alert en om zich heen aan het kijken”, vertelt Oblak.

De operatie heeft niet alleen het leven van de hond gered. “Door deze operaties op dieren uit te voeren, verzamelen we bruikbare informatie, zoals dat we dit ook veilig bij mensen kunnen doen”, vertelt ze. “Bij mensen is er altijd een vertraging in het gebruik van de beschikbare technologie, omdat we niet weten of ze aan alle voorschriften voldoen.” De operatie van Patches heeft dus veel meer gedaan dan alleen haar leven redden.

Eerder kreeg een gewonde schildpad al een nieuw schild dat gemaakt is met een 3D-printer.

 

Reageer op artikel:
3D geprinte schedel redt hond met hersentumor
Sluiten