A. de Jong
A. de Jong Design 11 sep 2018

11 september 2001-2018: Ground Zero Master Plan en het nieuwe WTC

Het is alweer 17 jaar gelden dat zwartste dag in de geschiedenis van Amerika aanbrak. Op 11 september 2011 werden in Amerika vier terroristische aanslagen uitgevoerd, met de gekaapte vliegtuigen die zich in de Twin Towers van het World Trade Center in New York boorden natuurlijk als de meest dramatische. De iconische skyline van New York zou nooit meer hetzelfde zijn, maar we kijken vooruit. Nog steeds wordt er gewerkt aan het Ground Zero Master Plan en het nieuwe WTC.

De wederopbouw na 11 september

De Twin Towers en het gebouw aan 7 World Trade Center van het WTC-complex werden geheel vernietigd, de officiële verklaring meldde dat de gebouwen waren ingestort door brand, enkele andere gebouwen werden vanwege de aanzienlijke schade later gesloopt. Maar als je Amerika een beetje kent, weet je dat er geen halve maatregelen genomen worden om de boel weer op te bouwen. Nog steeds zijn ze bezig, een overzicht van de wederopbouw en nieuwe architectuur rond het nieuwe WTC en Ground Zero.

Wintergarden

one world trade center, wtc, ground zero, new york, 11 september, 9/11, wintergarden

De Wintergarden was het eerste vertoon van wederopbouw. In 2002, een jaar na de aanslagen, werd de Wintergarden al opnieuw geopend. Het gebouw stond tegenover de Twin Towers en leed veel schade door de aanslagen. Tegenwoordig zit in het glazen paviljoen een winkelcentrum. De renovatiekosten bedroegen 45 miljoen euro.

Het herdenkingsmoment op Ground Zero

11 september, 9/11, wtc, world trade center, ground zero

Nadat al het puin op Ground Zero eindelijk was geruimd en de laatste onderzoeken waren gedaan, werd National September 11 Memorial & Museum gemaakt, het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Het monument werd op 11 september 2011 geopend en bestaat uit twee laaggelegen waterbakken, die de plaatsen waar vroeger de Twin Towers stonden markeren.

One World Trade Center

one world trade center, wtc, ground zero, new york, 11 september, 9_11

Het One World Trade Center (eerder bekend als Freedom Tower) in New York is met zijn hoogte van 541 meter het hoogste gebouw van het Amerikaanse continent en het op vijf na hoogste gebouw ter wereld. In 2006 begon men met de bouw, de toren werd op 3 november 2014 geopend. Het One World Trade Center maakt deel uit van het WTC-complex. De toren staat, zoals op bovenstaande foto te zien is, pal naast het herdenkingsmonument.

Het nieuwe WTC van New York

four world trade center, wtc, ground zero, new york, 11 september, 9_11, wintergarden

Naast de Twin Towers leden ook WTC-torens 3, 4, 5, 6 en 7 enorme schade. Dit kwam door brokstukken en overslaande brand. Het nieuwe WTC is nog steeds niet af. De enige toren die naast het One World Trade Center al is geopend is het Four World Trade Center (4WTC). In 2008 begon de bouw van deze toren, in 2013 werd hij geopend. Wanneer het 2WTC, 3WTC, 5WTC en andere torens af zijn, is nog niet exact bekend. De meeste torens worden naar verwachting rond 2020 geopend.

Ground Zero Master Plan

Daniel Libeskind: The Ground Zero Master Plan

When New York was attacked on 9/11, world famous architect Daniel Libeskind was in Berlin for the opening of his Jewish Museum. At once he said: I am leaving for New York. Hear the fascinating story behind the ground zero master plan in this very personal interview.

Het Ground Zero Master Plan van architect Daniel Libeskind is het allesoverkoepelende plan dat in 2003 bedacht is onder de naam Memory Foundations. Het grootste gedeelte van zijn plan is uitgevoerd of wordt nog uitgevoerd, maar bepaalde elementen zijn ook weggelaten of juist toegevoegd. In de bovenstaande video blikt hij terug.

World Trade Center station (PATH) / Oculus

oculus, world trade center, wtc, ground zero, new york, 11 september, 9_11

Oculus is de naam van het waanzinnig mooie station voor treinen en metro’s, naast het World Trade Center. Dit project heeft 4 miljadr dollar gekost, meer dan het WTC zelf. Het station, dat wel wat weg heeft van een vogel of vlinder, stond niet in het oorspronkelijke plan van Daniel Libeskind.

Bekijk ook deze 26 vintage foto’s van het rauwe New York in de jaren 70, toen er nog geen zwart randje om de datum 11 september stond.

Reageer op artikel:
11 september 2001-2018: Ground Zero Master Plan en het nieuwe WTC
Sluiten